martes, 20 de diciembre de 2011

La ciutat medieval

Introducció

Entre el segle XII i XIV, es va iniciar a Europa un desenvolupament econòmic que va afavorir el renaixement de les ciutats.
Les ciutats es van convertir en uns centres de producció artesana i d'intercanvi de productes;per això la burgesia es va convertir en la classe social més pròspera i tenia el govern de les ciutats.
Les ciutats van créixer, es van protegir amb muralles, es van omplir de palaus,s'hi van edificar esglésies i la catedral, mercats, etc. un estil artístic nou, el gòtic, va permetre construir edificis més alts i molt esvelts.

La recuperació de la vida urbana

 
A partir del segle XI a l'Europa occidental es van introduir una sèrie d'innovacions tècniques en l'agricultura.
-Noves tècniques de conreu, com la rotació triennal.
-Uns nous instruments agrícoles, com l'arada normanda, l'ús de ferradures i l'ús de molins.
El renaixament de les ciutats va començar al segle XI


com eren les ciutats

Les ciutats estaven protegides per muralles, era atapeït laberíntic i no hi havia cap ordenació de pla urbà. El centre solia ser una plaça, al voltant de la qual se situaven els edificis més importants.
Els nobles i de vegades els monarques es van fer construir palaus a les ciutats per tenir-hi residència
La precarietat de la higiene urbana i la proliferació de les puces i les rates van afavorir la difusió de malalties.

Els artesans i els gremis

La ciutat medieval es va convertir en un cantre de producció d'objectes. Els artesans d'un mateix ofici s'agrupaven per carrers, que revien el nom de l'activitat que s'hi feia.
El treball artesà s'organitzava en tallers petits. Era un treball manual, i al mateix taller, que era també habitatge, s'hi feia tot el procés de producció.
Els artesans de cada ciutat s'organitzaven per protegir-se de la competència dels etresans d'altres llocs.Per aquest motiu, els artesans de cada ofici s'agrupaven en gramis.
El grami es preocupava de mantenir el compliment d'una sèrie de normes: ningú podia fer el seu ofici sense permís del gremi, els mestres artesans havien de treballar les mateixes hores i fer servir el mateix tipus d'eines. El gremi controlava la qualitat dels articles i el preu final.

Fires i mercat

Una funció essencial dels nuclis urbans era acollir el mercat, al qual acudien els pagesos per intercanviar-hi productes agrícoles per manufactures.
Algunes ciutats van assenyalar uns dies determinats per fer-hi mercat. Així van sorgir les fires, uns mercats periòdics on es compraven i es venien grans quantitats de productes.

Les grans rutes del comerç

Per a les distàncies llargues,el comerç marítim va adquirir més importància que el terrestre.
La primera gran ruta marítima es va obrir al Mediterrani.
Una segona ruta fou la de l'Atlàntic i el Bàltic.

L'aparició dela burgesia

El creixement de les ciutats va transformar la societat feudal, perquè els reis atorgaven als seus habitants llibertat personal i una sèrie de drets. Això va permetre la formació d'un nou grup social  no privilegiat, la burgesia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario